Siirry sisältöön

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kokonaisarkkitehtuuri

Kysymysmerkki 65
17.6.2021 | Sosiaali- ja terveysministeriö
Koko perhe ulkoilemassa

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kokonaisarkkitehtuurin tehtävä on rakentaa yhteistä näkemystä ja tavoitetilaa kohdealueen tiedonhallinnan ja digitaalisten palvelujen kehittämisen tueksi.

Kokonaisarkkitehtuurin kuvausta on työstetty verkostoyhteistyössä eri toimijoiden kanssa ja ensimmäinen luonnos on kommentoitavana 4.8.2021 saakka.

Tervetuloa ottamaan kantaa luonnokseen!


Kokonaisarkkitehtuuria menetelmänä käytetään yhteisen suunnittelun ja keskustelun apuna kehittämisessä ja sitä voidaan käyttää myös yksittäisten hankkeiden ohjauksessa. Kokonaisarkkitehtuurin avulla eri toimijoiden tiedonhallintaa ja digitaalisia palveluja voidaan kehittää yhteentoimiviksi. Yhteentoimivuus toteutuu, kun toimijat, prosessit ja tietojärjestelmät kykenevät viestimään keskenään ja ymmärtävät toistensa tietoja yhtenevällä tavalla.

Sosiaali- ja terveysministeriön vastuulla on terveyden ja hyvinvoinnin kokonaisarkkitehtuurin hallinta hallinnonalojen rajat ylittäen. Sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisarkkitehtuurityötä on tehty useiden vuosien ajan eri osa-alueilla ja työ on käynnistetty myös hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kohdealueella. Tavoitteena on kohdealueen ensimmäinen julkaisu 2021 aikana.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kohdealueella kokonaisarkkitehtuurin keskeisimpiä tavoitteita on tukea kansallisen, alueellisen ja paikallisen sekä eri sektoreiden yhdyspinnoilla tapahtuvan tiedonhallinnan ja digitaalisten palvelujen kehittämisen yhteensovittamista. Yhteensovittamisen hyötyjen tulisi ihmisen näkökulmasta ilmetä entistä parempina mahdollisuuksina edistää omaa ja läheisten hyvinvointia ja terveyttä helposti löydettävillä, käytettävillä ja vaikuttavilla digitaalisilla palveluilla.


Perustiedot

Julkaistu: 17.6.2021

Omistajat: Yhteyshenkilöt:
Aiheet:
  • #sosiaali- ja terveyspalvelut
  • #hallinto ja kehittäminen
Kunnat:

Liitteet

Ilmianna